TORNAR A ROMÀNIC

309

FITXES D'OBAGA

SANTA MARIA DEL CASTELL

GALLIFA - el Vallès Occidental  Església romànica edificada a redós del castell, entre les antigues dependències, i una torre de defensa. Es conserva part de la volta de canó, l'absis rodó, que forma gairebé una torre de muralla on hi destaquen les arcuacions llombardes. També hi han restes d'una finestra de mig punt.

Figura com a parròquia, l'any 1060, havent absorbit la territorialitat de l'antic terme de Sant Sadurní. N'abandonà la servitud com castell i continuà com a sufragània de la Parròquia de Sant Pere i Sant Feliu. Hi residia un ermità que tenia cura de la capella i dels conreus propers, amb l'obligació d'assenyalar els tocs d'oració amb la campana de l'ermita.

 Aquesta senyal de vida acabà cap el 1910. L'església i la casa de l'ermita, degut als perills dels darrers segles, quedaren abandonades, i la imatge de la Mare de Déu i les campanes es traslladaren a la rectoria de Sant Pere i Sant Feliu. Un sepulcre de pedra amb la imatge jacent d'un cavaller passa al Museu d'Història de Sabadell. ...

Text extret de:

http://patmapa.gencat.cat/web/guest/......ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per més detall)


Data de la fotografia:  

setembre de 2016

Coordenades:

  Decimals: 41.6880459   2.1113773
Sexagesimals: 41º 41' 16.97" N     2º 6' 40.96" E

 

Enllaços:

http://www.gallifa.net/pobleHistoria.php

http://www.santuariecologic.com/

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6179

http://salillas.net/castellscatalans/gallifa.htm

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5053832


    TORNAR A ROMÀNIC

309

FITXES D'OBAGA